TO NIE JEST BLOG!

Ten jogger to "panel dyskusyjny" ze społecznością JoggerPL. Jeśli chcesz przeczytać mojego bloga odwiedź

blog.ludwikc.net



GoogleProducts

Wkrótce na moim blogu (nie mylić z joggerem) pojawi się cykl wykładów / prelekcji na temat produktów Google, przygotowywany dla Combidata Poland. Obejmował będzie on komplet aplikacji dostępnych za pośrednictwem GoogleAccount.
Agenda:

Produkty i usługi Google

  • Wstęp, informacja o przesłankach firmy
  • Picasa
  • Google Desktop
  • Google Toolbar
  • Grupy dyskusyjne (ochrona antyspamowa)
  • Katalog stron www
  • dmoz.org
  • Grafika
  • Produkty dostępne tylko dla posiadaczy GoogleAccount
  • Analytics
  • Arkusze kalkulacyjne
  • Base
  • Gmail (na ten produkt chciałbym zwrócić szczególną uwagę)
  • Google w Twoim języku
  • Kalendarz
  • Froogle
  • Notatnik
  • orkut
  • Reader
  • Spersonalizowana strona domowa
  • Spersonalizowane wyszukiwanie
  • Video

Dreamhost leży. Znowu.

Bez komentarza. Rzecz trwa juz 3 godziny: http, ftp, ssh, xmpp, mail. Zaczynam się zastanawiać czy to był dobry wybór... Nie upłynęło 97 dni.

Nowa domena

Na liście moich domen pojawiła się dzisiaj nowa pozycja. Strona taty zostanie w tym tygodniu przeniesiona pod nowy adres: www.siadlak.pl.
Ze mną będzie można również kontaktować się za pomocą aliasu ludwikc at siadlak dot pl.

Dylemat

Kilka tygodni temu, dzięki relacjom Piotra i Patrysa, kupiłem konto na Dreamhoście. Do grudnia mam jednak opłacone podstawowe konto na Superhost.pl. Jeszcze wcześniej ktoś pisał o problemach art.pl, które utrzymuje domenę chóru. Problemy są, rzeczywiście. Z niektórych domen poczta nie dochodzi, a o kontakcie z administratorami można tylko pomarzyć. Czy rejestruja nowe domeny - nie wiem. Wiem natomiast, że na pewno nie aktualizują DNSów dla domen, nawet jeśli kilkukrotnie wypełni się ich formularz. Adres podany w informacji:
UWAGA: Jeśli nie otrzymacie Państwo żadnej odpowiedzi przez okres dluższy niż dwa tygodnie prosimy to zgłosić do hostmaster@art.pl.

również milczy.
I teraz: backup bazy danych forum i jego póżniejszy restore nie działa. Niezależnie od tego czy przez interfejs phpBB czy via phpMyAdmin. Collations na serwerach Dreamhost są domyślnie ustawione na latin2_swedish_ci i nawet ręczna zmiana wszystkiego powoduje błąd przy dodawaniu nowego posta z polskimi znakami diakrytycznymi:
SQL error : 1267
Illegal mix of collations (latin2_polish_ci,IMPLICIT) and
(latin1_swedish_ci,COERCIBLE) for operation '='
Dlatego też przywróciłem forum działające pod starą domeną.
Jaki jest mój dylemat? Taki, czy:
  1. Zostawić as-is, stronę zrobić pod nową domeną (collegiumcantorum.com) a forum niech działa sobie dalej na starej
  2. Walczyć dalej, choć już totalnie nie mam pommysłów co robić.
Niestety - jest jeden szkopuł: wybranie pierwszego rozwiązania, które zdaje się być rozsądniejsze, wiąże się z tym, że będziemy musieli znów opłacać to konto (tylko po co, skoro jest Dreamhost?).
Myślałem jeszcze o tym, żeby skontaktować się z SuperHost.pl i dowiedzieć się jakie są możliwości sponsoringu konta dla chóru.

Wracając do tytułowego dylematu: 1. czy 2. ? Co jest lepsze?

Tesco - mega promocja!!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Poszukiwany, poszukiwana!

Konwerter iso-8859-2 do utf-8 PILNIE poszukiwany!

"Spotkanie" po latach.

Na videoblogu działającym pod Wordpressem zastosowałem nowy theme - chciałem zeby był jak najprostszy, więc wybrałem Bartheleme. Jakież było moje zdziwienie, kiedy w creditsach wyczytałem, że autorem theme'a jest nikt inny, a mój stary dobry znajomy (jeszcze z czasów letnich kolonii językowych w Głazie) Scott. Kontaktowaliśmy się ostanio nie dalej jak pół roku temu, kiedy potrzebowałem kontaktu w NYC, a ten przyznał mi się, że z ostaniej podróży do Nepalu przywiózł sobie... żonę! :)

Czy SuperHost.pl plajtuje? Część II.

Miesiąc temu pisałem, że Prosperita wyprzedaje swoje sklepiki internetowe. Niedawno pojawił się w mojej skrzynce następujący list:
Witam serdecznie,

Przeglądając zasoby internetu natknąłem się na Pana stronę http://blog.ludwikc.net oraz informacje umieszczoną na http://blog.ludwikc.net/2006/08/06/czy-superhost.pl-plajtuje/ .
Nie chciabym się rozpisywać w komentarzach do tego 'newsa' dlatego piszę do Pana prywatnie. Jako osoba zajmująca się Marketingiem w firmie, chciałbym rozszerzyć Pańską wiedzę na temat wystawionej aukcji internetowej oraz działalności firmy Prosperita s.c.
Otóż sklepy jakie Pan podał na swoim blogu należą bezpośrednio do firmy Celebs.pl prowadzonej przez Adama Mach, o numerze NIP: 586-207-27-09
Prosperita s.c. jest niezależną firmą o numerze NIP: 586-21-04-148 i REGON: 192895226

Informacja o sprzedaży sklepów Celebs, Superokulary, Minicars i innych przez ich prawnego właściciela nie ma związku z rozwojem serwisów sygnowanych przez Prosperita s.c. W przeciągu dwóch lat działalności zdobyliśmy sporą część rynku hostingowego w Polsce, świadczyć o tym mogą statystyki obsługiwanych domen polskich prowadzonych przez top100.pl .

Chciałbym jednocześnie Pana zapewnić, że firma Prosperita s.c. ma się bardzo dobrze i wprowadzana jest sukcesywnie strategia długofalowa rozwoju przygotowana przez Kierownictwo.

W kwestii nieudolności działu technicznego, mogę jedynie przeprosić bardzo serdecznie oraz zmobilizować ich zwierzchnika, aby dołożył starań przy podnoszeniu ich kwalifikacji. Jednocześnie mam nadzieje, że podobna sytuacja się już więcej nie powtórzy.


------------------
Pozdrawiam,
Paweł Paluch
Specjalista d/s marketingu
www.SuperHost.pl
Infolinia handlowa: 0800 800144
Dział handlowy: (058) 6605660
Pomoc techniczna: (058) 6605661
Księgowość: (058) 6605662
Fax: (058) 6605663


Dlaczego zatem w stopce celebs.pl widnieje
© 2005 SuperHost s.c. ® Wszelkie prawa zastrzeżone
a w helpdesku
Copyright (C) 2004. Prosperita s.c. Wszelkie prawa zastrzeżone.
?